ΕΠΑνΕΚ 2014-2020
Ανθρωποκεντρικός Φωτισμός
Επιστροφή στις ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Ανθρωποκεντρικός Φωτισμός

Previous Page Next Page

Ανθρωποκεντρικός Φωτισμός: Μία νέα εποχή στον φωτισμό που μιμείται τη φασματική ποικιλότητα του φυσικού φωτός καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και έρχεται να αλλάξει την καθημερινότητά μας, η οποία σε μεγάλο μέρος της διαδραματίζεται σε κλειστούς χώρους.

Ο τεχνητός φωτισμός συμβατικής τεχνολογίας με τα ομοιόμορφα, αμετάβλητα χαρακτηριστικά του έχει αποδειχθεί ότι επιδρά αρνητικά όχι μόνο στην ανθρώπινη διάθεση και απόδοση αλλά και στην υγεία. Η τεχνολογία Human Centric Lighting (HCL) λαμβάνει υπόψη πολλούς διαφορετικούς παράγοντες για να διατηρεί τα επίπεδα των ανθρώπινων βιορυθμών σε ισορροπία, ακόμη και σε τεχνητό φωτισμό. Το αποτέλεσμα είναι η αποδεδειγμένη θετική επίδραση τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό με συνέπεια καλύτερη καθημερινότητα, αισθητή αύξηση των επιδόσεων και βελτιωμένη συγκέντρωση.

 

Αισθητή αύξηση
απόδοσης
Σταθερή υγεία,
ακόμη και σε
αγχωτικές φάσεις
Μεγαλύτερη
ζωτικότητα
όλη την ημέρα
Βελτιωμένη συγκέντρωση

Η ομάδα της Techlight Innovations, χάρη στην παγκοσμίως κατοχυρωμένη τεχνολογία PI-LED της LUMITECH, μπορεί να εφαρμόσει  προηγμένες λύσεις Ανθρωποκεντρικού Φωτισμού. Το PI-LED ενώνει σε μία ενιαία πηγή φωτός Tunable White και RGB χρώματα και επομένως παρέχει φασματική ποικιλότητα φυσικού φωτός ημέρας και με τη συνεχή αναπροσαρμογή της θερμοκρασίας χρώματος προσομοιώνει  την αντίστοιχη ώρα της ημέρας: από την αυγή, το φως του μεσημεριού μέχρι το ηλιοβασίλεμα.

Το PI-LED είναι πολλά βήματα μπροστά από τις συνήθεις Tunable White λύσεις, οι οποίες βασίζονται σε ψυχρό λευκό και θερμό λευκό φως και δεν μπορούν να μιμηθούν την ένταση και τη θερμοκρασία-εύρος χρώματος του ηλιακού φωτός που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη του ανθρώπινου βιορυθμού, όπως αυτές ορίζονται από την καμπύλη Plank.

Τα φωτιστικά συστήματα με ενσωματωμένη τεχνολογία PI-LED προγραμματίζονται και προσαρμόζονται με βάση το φυσικό φως που αντιστοιχεί στην γεωγραφική ζώνη, ενώ παράλληλα επιτρέπουν και την ατομική παρέμβαση στον φωτισμό, ώστε εκτός από το ιδανικό Ανθρωποκεντρικό Φωτισμό να μπορούν να προσαρμόζονται σε κάθε προσωπική προτίμηση.

Ο Ανθρωποκεντρικός Φωτισμός εκτός από τις κατοικίες βρίσκει εφαρμογή σε:

  • γραφεία και εργοστάσια: αυξάνει τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητα ενώ μειώνει το stress  
  • κλινικές και νοσοκομεία: βελτιώνει τον κύκλο ύπνου /αφύπνισης  των ασθενών, μειώνει το στρες σε ασθενείς και προσωπικό, προσφέρει καλύτερη εικόνα της ανατομίας στο χειρουργείο
  • λιανικό εμπόριο: ζωντανεύει τα χρώματα και τα αναπαριστά με ακρίβεια (you get what you see) δημιουργώντας μια πιο φυσική και ευχάριστη ατμόσφαιρα
  • χώρους  τέχνης: ευελιξία και προστασία στο φωτισμό των έργων, «αληθινό» φως ημέρας που αναδεικνύει τα έργα

Ο αντίκτυπος του σωστού φωτισμού στον άνθρωπο